Arbeta som

Bygglovshandläggare och byggnadsinspektör

Som bygglovshandläggare/byggnadsinspektör är du nyckeln till samhällets utveckling. Du granskar ansökningar, fattar beslut och ger vägledning i regelverk. Utbildningen ger dig kunskaper inom samhällsbyggnad och lagar för att forma hållbar landsbygd, städer och samhällen. Arbetet innebär både självständighet och många kontakter med olika parter genom ett ärende. Kommunikation är nyckeln - du kommer att guida och ge råd till medborgare.

Ikon budbil Längd 1,5 år

Ikon budbil YH-poäng 300

Ikon budbil Studieform Distans

Ikon budbil Utbildningsort 4 träffar i Örnsköldsvik

Ikon budbil Studietakt 100 %

Ikon budbil Behörighet Grundläggande, Särskilda förkunskaper

Ikon budbil Nästa start Januari 2026

 

Ansökan till nästa start öppnar 15 augusti 2025!

Ansökan är öppen 15 augusti – 15 november 2025. Nästa utbildning startar i januari 2026.

Rollen som bygglovshandläggare Det här gör en bygglovshandläggare

Uppdraget som bygglovhandläggare/byggnadsinspektör är att verka för att Plan- och bygglagens syfte uppfylls, att skapa det hållbara samhället.
Du som bygglovhandläggare/byggnadsinspektör handlägger bygglov, mark- och rivningslov, anmälan och tillsynsärenden enligt plan- och bygglagen (PBL). En annan viktig del i uppdraget är att lämna råd och upplysningar om byggnadsnämndens uppdrag.
 
Hur man är organiserade/arbetar i kommunerna ser olika ut. Speciellt i mindre kommuner ansvarar man för allt från handläggning av lov till att lämna startbesked, hålla tekniskt samråd, lämna slutbesked när byggprojektet är klart och tillsynen över att PBL efterföljs. I andra kommuner kan det vara en bygglovhandläggare som handlägger bygglovet enligt 9 kap. PBL, en byggnadsinspektör som verkar för att 10 kap. PBL uppfylls under byggtiden och en tredje handläggare som utövar tillsynen enligt 11 kap. PBL.

Arbetet är i stora delar självständigt men många kontakter krävs både internt inom kommunen, länsstyrelsen, byggherrar, allmänheten, byggentreprenörer och konsulter.

KONTAKTPERSON OCH UTBILDNINGSLEDARE Johanna Eriksson

Har du funderingar kring utbildningen, yrket eller hur du ansöker? Hör av dig så hjälper vi till.

Kursinnehåll Bygglovshandläggare Det här kommer vi lära dig

Undervisningen sker på heltid och distans under 1,5 år med 4 st träffar i Örnsköldsvik. Den studerande har tillgång till Office 365 under hela studietiden.

Utbildningen bygger på lärarledda lektioner via Teams 2-3 förmiddagar per vecka. All undervisning är synkron, vilket betyder att alla studerande ses samtidigt på schemalagda tider tillsammans med läraren. Då yrkesrollen kräver både självständigt arbete  och arbete i team så varieras även undervisningen med både självständiga arbeten och grupparbeten samt inlämningsuppgifter.

Kursens mål och syfte är att den studerande skall ha kunskap om och använda sig av Plan- och bygglagen (PBL), Boverkets byggregler (BBR), Fastighetsbildningslagen, Miljöbalken, Strandskydd samt annan relevant bygglagstiftning. Därtill kunna läsa och förstå detaljplaner, översiktsplaner, områdesbestämmelser samt kommunöversikt och redogöra för deras inbördes relation och hur processer att ta fram och förändra dessa.

Kursens mål och syfte är att den studerande skall kunna redogöra för den offentliga sektorns uppdrag kopplat till samhällsbyggnad samt känna till principerna för arbete i en politisk styrd organisation. Kursen skall ge den studerande kunskap i nämndernas arbete, rollen som tjänsteman i en politiskt styrd organisation samt förståelse för att beskriva och resonera kring personuppgiftslagen och sekretesslagen.

Syfte och mål med kursen är att den studerande skall kunna beskriva och redogöra för en bygglovsprocess/bygglovsanmälans olika delar och resultat, såväl teoretiskt som praktiskt. Därtill ha förmåga att tillämpa relevant lagstiftning vid bedömningar, tex vid tillsyn. Vidare skall den studerande kunna förklara hur lagstiftning och rutiner påverkar handläggning och resultat av densamma.

Kursens mål och syfte är att den studeranden skall ha kunskap om och förmåga att redogöra för grundläggande kommunikationsteorier, skriva fram samt förbereda och genomföra bygglovsärenden samt samråd. Därtill kunna kommunicera bygglovsärenden skriftligt och muntligt på svenska och engelska. Ha kunskap om konflikthantering samt identifiera lämpliga tillvägagångssätt i olika scenarier och konflikter som kan uppstå i rollen som bygglovshandläggare.

Kursen syfte och mål är att de studerande får kunskap i byggnadsinspektörens arbetsuppgifter och alla delar i ärendets gång. Såsom hur de skriver beslut, följer mallar, bedömer kontrollplan, kontrollansvariges roll, tekniskt samråd, protokoll och slutsamråd. Vidare får de studerande kännedom om byggandets process och byggnadskonstruktion, ritningsläsning och tolkning av byggtekniska ritningar när de olika arbetsuppgifterna studeras. De studerande kommer besitta en förmåga att redogöra för tekniska egenskaper och prestanda.

Kursen syfte och mål är att de studerande skall känna till, besitta förmågan att redogöra för och problematisera kring principerna för samhällsplanering och gestaltning samt kunna redogöra för arkitekturens roll och historia i stads- och samhällsbyggnad. Vidare skall den studerande ha god förståelse för den lokala kulturmiljöns betydelse samt ha kunskap om skillnader i förutsättningar för en stor och en lite kommun relaterat till samhällsbyggandet.

Kursen mål och syfte är att den studerande skall ha förmåga att redogöra för förutsättningar för en hållbar utveckling samt känna till och redogöra för relevant miljölagstiftning samt aktuella och relevanta miljömål skriva de vanligaste miljöklassningarna samt dess styrkor och svagheter. Vidare skall de studerande kunna problematisera kring energiläget i Sverige samt reflektera över nuläge och möjliga framtidsscenarier avseende energihushållning och energieffektivt byggande.

Efter LIA 1 skall den studerande kunna tillämpa sina kunskaper inom handläggning för att lösa uppgifter utifrån en given planering inom arbetsplatsens ordinarie verksamhet. Därtill kunna bemöta arbetskollegor, kunder och samarbetspartners i sin yrkesutövning, dokumentera, utvärdera och presentera sitt arbete mot avsedd mottagare. Kursen skall utveckla och förankra teoretiska och praktiska kunskaper i det vardagliga arbetet inom ramen för bygglovshandläggare.

Efter LIA 2 skall den studerande kunna tillämpa kunskaper för att lösa uppgifter av mer komplex karaktär, utifrån en given planering kunna bemöta arbetskollegor samt eventuella kunder och samarbetspartners med egna mandat till beslut om nästa steg. Vidare kunna dokumentera, utvärdera och presentera arbetet utifrån avsedd mottagares behov och önskemål samt beskriva vilka aktuella utvecklingsmetoder som används vid arbetsplatsen och hur arbete med krav- och kvalitetsarbete fungerar.

Kursens syfte och mål är att den studerande skall tillämpa sig de teorier, kunskaper och färdigheter samt förmedlats under utbildningen, på ett givet problem eller teoretisk natur inom området. Den studerande skall självständigt kunna analysera och diskutera frågeställningar inom bygglovshandläggning, reflektera kring, värdera och kritiskt granska egna och andras resultat, dokumentera och presentera sitt arbete med krav på struktur, formalia samt språkhantering.

HUVUDLÄRARE Jeanette Boström

Som bygglovshandläggare eller byggnadsinspektör kommer du bl.a. att granska och bedöma ansökningar om bygglov, granska ritningar, ha tillsyn på byggarbetsplatser och ge råd och upplysningar om byggande. Efter ett och ett halvt års studier har du mycket stora chanser att få ett arbete som är både stimulerande och utvecklande. Du kommer att få arbeta självständigt, ibland i team och träffa många människor i ditt yrke.

Behörighet

För att kunna söka till utbildningen behöver du uppfylla grundläggande behörighetskrav. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper, färdigheter och kompetenser. Denna utbildning kräver också särskilda förkunskaper.

Läs gärna mer på YH-myndighetens webb där det finns uppdaterad information. 

  • Avlagt gymnasieexamen
    eller,
  • Har svensk eller utländsk utbildning som motsvarar gymnasieexamen
    eller,
  • Är behörig till motsvarande utbildning i nordiska grannländer
    eller,
  • Kan tillgodogöra sig utbildningen genom utbildning, praktisk erfarenhet eller någon annan omständighet

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:

  • Svenska 2 alternativt Svenska som andra språk 2
    och
    Bygg och anläggning 1

    eller

  • Svenska 2 alternativt Svenska som andra språk 2
    och
    Teknik 1

Inte behörig enligt ovan?

Bara lugn, det finns även andra möjligheter till att nå upp till behörighetskraven och gå utbildningen.

Kontakta din studie- och yrkesvägledare på din kommunala vuxenutbildning i din hemkommun så kan de hjälpa dig att komplettera dina betyg.

Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Genom att ansöka med reell kompetens kan du på olika sätt visa att du har den kompetens som krävs. 

Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom kurser på gymnasieskolan. Det kan handla om kunskaper och erfarenhet som du fått genom andra studier, yrkeserfarenhet, föreningsliv eller volontärarbete. 

För att vi ska kunna ta med din reella kompetens i vår bedömning behöver du ladda upp din kompetenskartläggning, arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller anställningsreferenser från din arbetsgivare. I dokumentet från arbetsgivaren skall det framgå både omfattning och längd på anställning/utbildning samt befattning.

Här är en länk till kompetenskartläggning att fylla i och bifoga din ansökan.

Urval

Om antalet behöriga överstiger antalet platser för utbildningen skapas en urvalsordning bland behöriga sökande utifrån kriterierna betyg och särskilt prov. Den totala poängsumman av betyg och provet bestämmer urvalsordningen. Högst poäng antas först och så vidare.

Poäng sätts utifrån betyg i följande kurser:

  • Matematik 2
  • Svenska 2
  • Svenska som andraspråk 2
  • Teknik 1
  • Bygg och anläggning 1
  • Bygg och anläggning 2

F/IG/2/3 = 0p, E /G/3 = 4p, D = 5p, C /VG/4 = 6p, B = 7p, A/MVG/5 = 8p 

Alla behöriga som sökt utbildningen erbjuds göra ett särskilt prov. Provet består av tre delprov:

Svenska ord- och läsförståelse, grundläggande datoranvändning och grundläggande teknik/byggnadsteknik.

De som deltagit i det särskilda provet erhåller mer poäng i urvalsordningen än de som väljer att inte göra provet. Inbjudan till det särskilda provet kommer via mejl till dig när din ansökan är behandlad.

Du ökar alltså dina chanser att antas till utbildningen genom att skriva det särskilda provet. 

Examensbevis EXAMEN

När du fullföljt utbildningen får du en Yrkeshögskoleexamen. Du erhåller ett examensbevis, ett betygsdokument som visar dina betyg i samtliga kurser.